7. 12. 2015


VÁNOČNÍ ČTENÍ


Advent. Vánoce jsou skoro za rohem. Děti je vyhlížejí s obrovskou radostí, dospělí už méně. Je pravda, že se z tohoto svátku, který oslavuje pokoj, rodinu, její soudržnosti a lásky, se stal trochu materialistický svátek. Posledních pár let o tomto tématu každé období Vánoc přemýšlím a jsem z toho smutná, ale kvůli tomu tu teď nejsme. 

Vánoční svátky doprovází také několik dnů volna navíc. Alespoň pro nás, školáky a studenty, tomu tak je. Je to také ideální čas na čtení a to i pro "nečtenáře". Všichni jsou radši zalezlí doma, protože venku není úplně největší teplo a u topení s dobrým čajem a knihou to jde přeci jenom lépe. Když se ještě přidá vůně vánočního cukroví, stojí to vážně za to. V následujícím článku jsem pro vás připravila seznam několika knih, které se pro toto roční období náramně hodí. 


Vánoční koleda - Charles Dickens 
Jedna z mála knih, která je úplně celá o Vánocích. Pro lakomého pana Vydřigroše jsou vánoční svátky nesmyslem. Návštěva duchů Vánoc jej má napravit a zbavit ho pomyslného řetězu, který s sebou vláčí. Pro mě byla kniha úžasným příkladem toho, jak je možné někoho změnit a dokázat mu, že se může mýlit. 

V dnešní době je televize plná nových zpracování tohoto díla, ale lidem už to nic nepřináší. Dnes už všichni zapomínají pravou podstatu Vánoc. Oproti panu Vydřigrošovi je naším neduhem, že je sice slavit chceme, ale hlavní pro nás je, aby byly štědré. Spoustě lidem by neuškodila návštěva duchů Vánoc, aby jim připomněli, že to není jen o sněhu a dárcích, ale o lidech, se kterými je trávíte
.


Sněží, sněží... - Lauren Myracle, John Green a Maureen Johnson
Kolekce 3 kratších povídek, na které spoustu lidí naláká hlavně jedna ze tří již zmíněných vloček, kterou je John Green. Všechny 3 příběhy spojuje jedna větší sněhová bouře v ospalém městečku, která dá věci do pohybu. 


Oficiální anotace:
Sníh o Vánocích je hezká věc, ale čeho je moc, toho je příliš. Taková sněhová bouře umí zamíchat i těmi nejlepšími plány – a když k tomu ještě připočtete čtrnáct roztleskávaček, jedno miniprase a keramickou vesničku pro elfy, bylo by na rozpletení všech těch zmatků v městečku Gracetown skoro zapotřebí nějakého anděla! Tři vánoční příběhy o tom, že ne vždycky je to, oč stojíte, taky to pravé..

 Vánoce Hercula Poirota - Agatha Christie
Vánoce bývají časem dobré vůle a rodinné pospolitosti - nikdy však pro rodinu Leeových. Letos to ale má být všechno jinak... Milionář, panovačný a bezcitný Simeon Lee, pozve své potomky, aby strávili vánoční svátky v jeho společnosti. Sentimentální milující otec na stará kolena? Nebo má snad Simeon Lee jiné, zlověstnější úmysly? S velikým znepokojením a váhavě se členové rodiny sjíždějí do starého rodinného sídla. V brilantně vykreslené atmosféře podezíravosti a vzájemné nevraživosti dojde k vraždě. Hercule Poirot bude tentokrát potřebovat veškerý svůj um, aby tak neslýchanému zločinu přišel na kloub.



Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry
Malý princ je příběh pro malé i velké. Každý si z toho něco může vzít. Podle mě je to perfektní čtení na vánoční svátky. Proč sledovat všechny ty Popelky, Mrazíky a jiné pohádky, když si můžete přečíst tento nádherný příběh porovnávající názory malého človíčka a ztroskotaného letce. 

Oficiální anotace: Malý princ, kouzelná pohádková bytost, přichází na naši Zemi ze vzdálených vesmírných světů, aby se kdesi v Africké poušti setkal s autorem našeho příběhu a zjevil mu tajemství své podivuhodné životní pouti. Ale zjeví mu vlastně daleko víc: tajemství čistého srdce, dobra a krásy. Je to opravdu líbezná knížka, která vám bude jistě právě tak milá a blízká, jako byla všem čtenářským generacím, a k níž se budete i později najednou rádi vracet.


Jsou světla, která nevidíme - Anthony Doerr
Netvrdím vám, že Jsou světla, která nevidíme je zrovna vánoční kniha. Musím se přiznat, že si nejsem jistá, jestli tam nějaká zmíňka o Vánocích vůbec byla. Proč ji tedy na tomto seznamu zmiňuju? Kvůli kouzelnému způsobu, kterým je příběh odvyprávěn. 

Na tuto knihu jsem před nedávnem napsala recenzi, kterou můžete najít ZDE

.
Letopisy Narnie
Lev, čarodějnice a skříň - C. S. Lewis
Kdo by neznal příběh o dětech, které skříní projdou do čarodějného světa a zažijí spoustu nezapomenutelných dobrodružství? Pokud vám o Vánocích bude chybět sníh, začtěte se do tohoto dílu Letopisů Narnie a ocitnete se ve světě, kde se ho naopak chtějí zbavit. Já osobně jsem si nedávno uvědomila, jak moc jsem si tuto knihu jako dítě oblíbila, takže si ji po letech během Vánoc určitě přečtu. Musím se ale přiznat, že jsem nečetla úplně všechny díly této série, takže by mě zajímalo, který máte nejradši vy? 



Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbení - Editovala Stephanie Perkins 
autoři: Kelly LinkHolly BlackGayle FormanKiersten WhiteLaini TaylorStephanie PerkinsJenny HanDavid LevithanRainbow RowellAlly CarterMatt De la Pena, Myra Mcentir

Oficiální anotace: Jestli máte rádi vánoční příběhy, vánoční filmy, vánoční pořady v televizi a speciální vánoční díly vašich oblíbených seriálů a především, jestli máte vánoční antologie, pak se do téhle knížky rozhodně zamilujete. Dárek z lásky sepsalo dvanáct těch nejlepších autorů young adult knih a jejich redaktorkou se stala Stephanie Perkinsová, jejíž příběhy o Anně a dalších už dávno znáte. Takže se uvelebte někde, kde máte pohodlí, teď na vás čeká dvanáct důvodů, proč za dlouhých zimních večerů zůstat doma a zamilovat se nad stránky příběhů.

Nejenže tuto knihu sepsala spousta známých autorů, musím se zmínit i o jejím vzezření. České vydání se moc neliší od toho britského se světle modrou obálkou a růžovými okraji stran. Jak jsem si všimla v knihkupectví, české vydání má navíc ozdobené strany i zevnitř. Upřímně? Myslím si, že si mohli nechat trochu té barvy na hrany stran, které mi přišly takové flekaté a zároveň vynechat zdobení, což na mě působilo celkem dětsky. Na horním obrázku je zobrazeno americké vydání. 


Sněhová královna - Hans Christian Andersen
Jestli právě toto není pravý zimní příběh, tak už nevím. Anotace je zkopírovaná z goodreads. Už je to totiž dávno, kdy jsem s tímto příběhem měla codočinění. 

Zlý čaroděj stvoří kouzelné zrcadlo, která má moc pokřivit obraz toho, kdo se do něj dívá. Nezobrazuje to dobré a krásné v lidech a věcech, ale zveličuje ošklivost. Když se však toto zrcadlo pokouší přenést do nebe, zrcadlo prasklo a jeho střípky se rozlétly po celé zemi. Tyto střípky se dostaly do lidských očí a srdce, a tak jim srdce zamrzla a jejich oči viděly v lidech a věcech pouze ošklivost.
Příběh se poté soustředí na chlapce Kaje a dívku Gerdu. Kajova babička jim jednou vypráví příběh o Sněhové královně, kterou Kaj později vidí skrz okno, ale ve strachu před ní uteče. Do Kajových očí a srdce se jednoho dne dostanou střípky kouzelného zrcadla a jeho osobnost se mění k horšímu, stává se krutým, protože všechno se mu nyní zdá ošklivé.
Příští zimu Kaj nastoupí do saní Sněhové královny, která ho políbí - aby přestal vznímat zimu a aby zapomněl na Gerdu. Potřetí ho nepolíbí, protože to by ho zabilo. Poté ho odveze do svého paláce. Gerda se však Kaje vydává hledat. Navštíví čarodějnici, která po ní chce, aby s ní navždy zůstala. Gerda si však nakonec připomene Kaje a utíká z čarodějné zahrady věčného léta.

Pán prstenů - J. R. R. Tolkien
Možná si říkáte, že právě tato série - nebo cokoliv od Tolkiena - je to poslední, co byste si spojovali s Vánoci. Pravda, není to kniha o Vánicích ani o zimním čase. Ale odehrává se v úžasném světě plném různorodých stvoření, ale to stále není ten důvod, proč jsem ji zařadila na tento list. Celá série Pán prstenů je celkem dlouhá a trochu těžká ke čtení. Je proto pěkné udělat si na ni na Vánoce čas a sledovat osudy pana Froda, Sama, Gimliho a dalších pěkně z pohodlí vašeho domova, kdy navíc za okny padá sníh a v krbu praská oheň. 




Dash & Lily - Kniha přání - Rachel Cohn a David Levithan
Jak vznikla tato kniha? Rachel Cohn a David Levithan psali každý z pohledu jedné z hlavních postav. Musím se přiznat, že i přesto, že pan Levithan je jedním z mých hodně oblíbených autorů, tuto knihu jsem ani nedočetla. Možná ji prostě musíte číst v zimě a jaro na to není úplně ideální čas, takže jsem se rozhodla dát jí během letošní zimy ještě šanci. 

Oficiální anotace:
Dash tráví v knihkupectví Strand dlouhé hodiny a jednoho dne najde mezi ostatními knihami červený zápisník, v němž je série úkolů souvisejících s knihami. Samozřejmě mu to nedá (taky který knihomol by odolal?) a pustí se do jejich plnění. Na závěr pak napíše do zápisníků svůj vlastní úkol a nechá ho na smluveném místě. A v tom okamžiku vstupuje do hry Lily (jak už jste asi uhodli, právě ona je majitelkou zápisníku i autorkou úkolů). A následuje série šifer, dopisování, vtipných míjení se i setkávání.




Bajky barda Beedleyho - J. K. Rowling
Sbírka pěti kouzelnických pohádek spjatých se slavnou sérií příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera.

Který správný kouzelník by je neznal? Prastaré pohádky, které pro kouzelnou společnost sesbíral a uspořádal bard Beedle. Pohádky, které jsou každému kouzelnickému dítěti čteny na dobrou noc. Protože co je více vánočního než pohádky ze světa Harryho Pottera?





Harry Potter - J. K. Rowling 
Na příbězích o chlapci, který přežil je úžasné snad absolutně všechno. Tudíž i Vánoce. Je nádherné si během vánočních svátků znovu přečíst Harryho Pottera a pocítit atmosféru tohoto světa. 

Jaké knihy budete během období Vánoc číst vy? Inspiroval vás tento článek nějak? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat